Nieuws

Financieel Dagblad - 6 april 2022

Ruim twintigduizend ondernemers vrezen failliet te gaan

Meer dan tweehonderdduizend ondernemingen staan er beroerd voor, blijkt uit een steekproef van de Kamer van Koophandel. Een tiende van die groep, pakweg een procent van alle ondernemers, geeft zelfs aan dat het bedrijf failliet of bijna failliet is.

Met meer dan de helft van de 2,2 miljoen ondernemingen die ingeschreven staan in het handelsregister gaat het zijn gangetje of beter. Daar staat een groep van zo'n 10% tegenover van ondernemers die met problemen kampen. Zij zeggen (bijna) failliet te zijn of zijn aan het overleven. Dat geldt vooral voor bedrijven met minder dan tien werknemers.

De afgelopen twee jaar bleven veel bedrijven overeind door de coronasteun. Nu de financiële hulp stopt, dreigen deze bedrijven alsnog om te vallen. Hans Klein Swormink, programmamanager 'Zwaar weer' van de Kamer van Koophandel, verwacht dat de komende maanden meer bedrijven failliet gaan of stoppen.

Onbetaalde rekeningen
'Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren', zegt Klein Swormink. 'De grote vraag is nu: zijn ze in staat om een omzetniveau te halen waarmee ze ook in de toekomst levensvatbaar zijn én waarmee ze hun opgebouwde schulden kunnen aflossen.'
Voor een deel van de ondernemers zal het antwoord 'nee' zijn. Bijna een kwart zegt niet alle rekeningen te kunnen betalen. Een groep van 14% heeft betaalachterstanden of schulden, vooral bij de Belastingdienst. Meer dan een op de vijf ondernemers heeft het gevoel geen controle meer te hebben over het bedrijf en ruim een kwart vindt dat ze er helemaal alleen voor staan.

Emotionele problemen
De problemen trekken een zware emotionele wissel op die ondernemers. Een groep van 13% zegt dat het privéleven er onder lijdt, heeft last van stress en maakt zich zorgen over het bedrijf. Een meerderheid zegt voor hulp aan te kloppen bij de boekhouder, familie en vrienden of de bank als schulden voor grote problemen zorgen.

De Kamer van Koophandel deed van 22 februari tot 2 maart een representatieve steekproef onder 1135 ondernemers. Die hadden toen net twee jaar coronacrisis achter de rug, terwijl de oorlog in Oekraïne net was uitgebroken. De inflatie loopt al langer op, maar wordt door dreigende energietekorten versterkt.

Voor een aanzienlijk aantal bedrijven is de koek op. Door de opvolgende crisis zijn in verschillende sectoren de financiële en emotionele reserves uitgeput. Bijna een kwart van de ondernemers denkt aan stoppen of is daar mee bezig. Zij werken vooral in de horeca, landbouw en de logistiek.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Privacystatement

akkoord