B online
Nieuws
AdobeStock 651492079

BNR.nl - 28 februari 2024

Forse faillissementsgolf verwacht: ‘Nergens anders gaat het zo hard als in Nederland’

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal faillissementen zal dit jaar waarschijnlijk een enorme vlucht nemen. Dat verwacht kredietverzekeraar Allianz Trade. In totaal verwacht het bedrijf een groei van 31 procent in het aantal bankroeten. ‘In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard’, zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

Volgens Geeroms is het een 'serieus waarschuwingssignaal' voor de Nederlandse economie. Hij benadrukt daarbij dat Allianz vorig jaar een faillissementsstijging van 51 procent had verwacht, voornamelijk vanwege het inhaaleffect van na de coronapandemie. Die verwachting van Allianz over 2023 kwam grotendeels uit. Het CBS berekende uiteindelijk dat het aantal faillissementen met 52 procent was toegenomen. De groei van 31 procent voor dit jaar komt daar nog eens bovenop.

Met name in de horeca, het transport, de retail en groothandel worden veel faillissementen verwacht. Ook de Nederlandse bouwsector zal niet worden ontzien, verwacht Allianz. Pijnlijk, want in de bouw ligt nu een enorme vraag naar meer nieuwe woningen. 'Na Spanje is de urgentie hier het grootst', zegt de risicodirecteur over de Nederlandse situatie. 'We verwachten voor 2025 wel een stabilisering, maar voor hetzelfde geld komt er toch nog een tik bovenop.'

Nieuwe ondernemers kopje onder
Wat een grote tik kan veroorzaken is de situatie in Duitsland, zegt Geeroms. Als daar geen herstel komt, kan de situatie in Nederland penibeler worden. 'Het herstel moet echt van de grond komen. Dat is voor ons land heel belangrijk.' Geeroms ziet ook dat de faillissementscijfers in Nederland hoger zijn dan in andere landen, omdat veel bedrijven zijn opgericht na de coronacrisis. 'De groep van starters is normaal gesproken al goed voor de nodige faillissementen. In het huidige, stroeve economische klimaat hebben ze het extra zwaar. Ze worden voor het eerst echt op de proef gesteld. Ook dat jaagt de Nederlandse faillissementen verder op', aldus de risicodirecteur.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Privacystatement

akkoord