B online
Nieuws
AdobeStock 255808889

Voorspelling faillissementen 2024 wereldwijd: +9% 

Bron: Allianz Trade Global Insolvency Outlook Februari 2024

De sterke groei van de faillissementen komt na drie jaar tot een eind. In 2023 bedroeg de mondiale groei van faillissementen +7%. Voor 2024 voorspellen we een verdere versnelling van 9%, alvorens te stabiliseren. We verwachten dat het aantal wereldwijde faillissementen in 2025 hoog zal blijven maar niet meer zal stijgen.

Na de extreme groei van +52% in 2023, valt de groei dit jaar lager uit maar is met +31% nog steeds aanzienlijk. Waren we in 2023 de absolute koploper, ook dit jaar zitten we nog in de kopgroep. Ook in Nederland valt de groei van het aantal faillissementen in 2025 nagenoeg stil (+1%). Allianz-Trade waarschuwt voor oplopende faillissementen in horeca, transport, groothandel/retail en met name in de Nederlandse bouwsector.

“De stijging van het aantal mondiale faillissementen (+7%) werd nog enigszins gedrukt door de dalingen in China (-14%) en opkomende markten zoals Zuid-Afrika (-13%) en India (- 8%). West-Europa bleef een belangrijke bijdrage leveren aan de mondiale stijging van het aantal bedrijfsfaillissementen, ondanks dat de groei met +15% iets terugviel in 2023. Noord-Amerika was een belangrijke aanjager. Het aantal faillissementen in de VS steeg in 2023 met (+41%). Een andere zorgwekkende factor is de toename van het aantal faillissementen van grote bedrijven. Dat verhoogt het wanbetalingsrisico’s voor kleinere leveranciers. In 2023 ging er wereldwijd elke dag een groot concern failliet (in totaal namelijk 365)”, legt Maxime Lemerle uit, hoofdanalist voor insolventieonderzoek bij Allianz Trade.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Privacystatement

akkoord